Hoppa till innehåll

Frågor och svar

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna om Lipus Utbildning och vår kursverksamhet.

Bakgrund till Lipus Utbildning

Chefer som leder kvalificerade verksamheter inom vården behöver medicinsk kompetens och kliniskt kunnande. Det leder till ökad patientsäkerhet och prioriteringar av resurser i enlighet med hälso- och sjukvårdslagen. Det leder också till attraktivare arbetsplatser och att det blir lättare att rekrytera och behålla personal.

Andelen läkare i ledande positioner har minskat under de senaste decennierna, samtidigt som medicinsk kunskap och systemkunskap är två centrala komponenter av ledarskap inom vården. Förutom erfarenheter bland Läkarförbundets egna läkare visar studier att läkarledda verksamheter ger en bättre kvalitet på vården och skapar en bättre arbetsmiljö för medarbetare. För Läkarförbundet är det ett viktigt strategiskt mål att öka andelen läkare i ledande positioner.

Kurserna riktar specifikt in sig på målgruppen läkare. Lipus Utbildnings kursråd har en betydande roll i arbetet med att ta fram och utveckla utbildningsutbudet, och därigenom utvecklas kursutbudet av läkare och experter inom ledarskap. Kurserna är tänkta att utgöra ett komplement till det utbud som regioner och specialitetsföreningar erbjuder i dag. Vi vill bland annat fånga upp läkare som just nu inte är chefer, men som har ett intresse av att bli det.

Praktisk information

Kurserna riktar sig till läkare. Till första kursomgången som löper hösten 2024 har vi tagit fram kurser riktade till målgrupperna läkare som är nyfikna på chefskap och läkare med medicinskt ledningsansvar (MLA).

Alla våra kurser hålls på plats i Sveriges läkarförbunds lokaler i Stockholm.

Se respektive kurs. Generellt stänger anmälan ca två veckor före kursdatumet. Om kursen inte är fullsatt så går det alltid bra att därefter höra av sig till kurs@lipusutbildning.se om du är intresserad av att gå kursen.

Vi återkommer till dig med mejlbekräftelse så snart vi kan efter att du gjort in din kursanmälan.

Avanmälan

Anmälan till våra kurser är bindande, men du kan alltid överlåta din plats till en kollega. Vid överlåtelse av plats på kurs ska den nya deltagaren bekräfta att hen har tagit del av Lipus Utbildnings personuppgiftspolicy. Hör av dig till kurs@lipusutbildning.se.

Ja, fram till att kursen startar kan du utan kostnad ändra så att en kollega går i ditt ställe. Hör av dig till kurs@lipusutbildning.se.

Hittar du inte svaret på din fråga? Kontakta oss!