Hoppa till innehåll
  1. Lipus
  2. Lipus Utbildning

Om Lipus Utbildning

Information om vår verksamhet, bakgrunden till bolaget och vår samverkan med professionen.

Chefs- och ledarskapskurser för läkare

Man strukturerar upp postitlappar på en glasvägg

Lipus Utbildning erbjuder chefs- och ledarskapskurser för läkare. När en läkare är chef vet vi att förutsättningarna för att ge patientsäker vård ökar, att medarbetarna är nöjdare och att det leder till en bättre arbetsmiljö. Därför vill vi odla intresset för chefskap hos läkare, och rusta läkare som redan är chefer eller är nyfikna på chefskap med insikter och verktyg för att bli ännu bättre ledare.

Vi erbjuder i dagsläget kurser riktade till läkare som:

  • inte är chef idag men som är nyfiken på chefskap
  • har rollen som medicinskt ledningsansvarig
  • inte har rollen som medicinskt ledningsansvarig idag men som är nyfiken på det

Läs mer om kurserna och vilka färdigheter de syftar till att stärka.

Bakgrund till bolaget

Läkarförbundets chefsenkät visar att medarbetare som har en läkare som chef är ”mer nöjda med sina förutsättningar att ge en patientsäker vård och få fortbildning och med chefens möjligheter att säkerställa en god arbetsmiljö”. I linje med det, och Läkarförbundets strategiska mål att öka andel läkare i ledande positioner, fick Lipus förtroendet att utveckla chefs- och ledarskapsutbildningar för läkare i ett dotterbolag till Lipus.

Lipus Utbildning erbjuder chefs- och ledarskapsutbildningar för läkare som vill utveckla sitt ledarskap. I dag finns få aktörer som med tydlighet riktar sin ledarskapsutbildning mot läkare. Bolagets erbjudande ska utgöra ett komplement till det utbud som regioner och specialitetsföreningar erbjuder i dag.

Lipus Utbildning erbjuder i dagsläget en kurs för läkare med intresse för ledarskap och en kurs för läkare med medicinskt ledningsansvar.

Lipus Utbildnings kursråd 

Kursrådet är ett rådgivande organ till Lipus Utbildning bestående av yrkesverksamma personer med relevant kompetens och med ett stort intresse för läkares utbildning inom chefs- och ledarskap.

Gruppbild på Lipus Utbildnings kursråd som står framför ett stort fönster.

Mats Ericson, Anna Nyzell (vd Lipus Utbildning), Lars-Torsten Larsson, Tina Craaford, Anne Garland, Marina Tuutma och Joakim Samuelsson. Saknas i bild: Rasmus Havmöller.

Rådet har i uppdrag att:  

  • bidra med sakkunskap om läkares utbildning och utbildningsbehov inom chefs- och ledarskap 
  • bidra till en långsiktig och strategisk utveckling av utbildningsutbud och utbildningskvalitet inom chefs- och ledarskap   
  • bidra till att säkerställa relevansen i utbildningar.  

Representanter i Lipus Utbildnings kursråd

Porträttfoto på Anne Garland

Anne Garland

MD, överläkare i ortopedi och verksamhetschef vid Visby lasarett

Anne Garland är medicine doktor, överläkare i ortopedi och verksamhetschef på Visby lasarett. Hon är ordförande för Svensk Ortopedisk Förening och tidigare utbildningsansvarig och SPUR- och kvalitetsansvarig i samma förening. Anne ser att vården mår bra av hög medicinsk kompetens på ledarpositioner, men att hög medicinsk kompetens inte per automatik innebär god chefs- och ledarkompetens. Läkare behöver utbildning i det senare för att kunna axla ansvaret.

Joakim Samuelsson

Joakim Samuelsson

vd Nordic School of Management 

Joakim Samuelsson är vd för Nordic School of Management sedan 2014. Hans fokus där är på att utveckla ledare och ledningsgrupper i organisationer som till exempel Ericsson, Södersjukhuset och Capio S:t Görans sjukhus. Han har en magisterexamen i företagsekonomi från Stockholms universitet, och är nu Senior Research Associate i Whole. I Whole samlas en rad forskningsprojekt vid Linköpings Universitet, som fokuserar på utveckling av hälsosamma och effektiva organisationer.

Porträttfoto av Lars-Torsten Larsson

Lars-Torsten Larsson

senior rådgivare, docent och överläkare i barnkirurgi

Lars-Torsten Larsson är senior rådgivare i eget företag och överläkare i barnkirurgi. Bland hans tidigare erfarenheter ryms bland annat rollen som Sveriges Chief Medical Officer, verksamhetschef för barnsjukvården i Lund, samt divisionschef vid Skånes universitetssjukhus och Karolinska universitetssjukhuset. Han lyfter gärna vikten av gott chefskap eftersom han på nära håll har sett hur det gynnar arbetsmiljö, arbetsglädje, medarbetarstolthet, produktivitet och ansvarskänslan för de gemensamma resurserna.

Porträtt av Marina Tuutma

Marina Tuutma

Specialist i allmänmedicin vid VC Rud, Karlstad

Marina Tuutma har tidigare erfarenhet som vårdcentralchef, chefsläkare och medicinskt ledningsansvarig läkare. Hon ser att läkare har en unik insikt i vårdens kärnverksamhet, en djup förståelse för medicinska frågor och vårdlogistik vilket gör dem väl lämpade att leda vårdenheter. Med rätt ledarskapsutbildning kan läkare förbättra vårdprocesser och resursanvändning, säkerställa patientsäkerhet, implementera förändringar på ett sätt som gynnar både personal och patienter. Att satsa på läkares utbildning inom chef- och ledarskap anser Marina är en investering i vårdens framtid, där medicinsk expertis och strategisk styrning måste kombineras för att möta vårdens komplexa behov.

Porträttfoto av Mats Ericson

Mats Ericson

professor i industriell arbetsvetenskap vid Kungliga Tekniska högskolan

Mats Ericson är professor i industriell arbetsvetenskap vid Kungliga Tekniska högskolan, docent i anatomi vid Karolinska Institutet och föreläsare i ledarskap inom ramen för grund- och forskarutbildning. Mats har en gedigen erfarenhet av ledarskap och utbildning, bland annat som tidigare studierektor vid KTH och tidigare rektor för Försvarshögskolan där han ansvarade för utbildningar i ledarskap och management. Läkares förmåga att utöva ett bra och effektivt ledarskap anser han är avgörande för att fortsatt utveckla hälso- och sjukvården. Med sin breda erfarenhet av ledarskap i teori, utbildning och praktik inom olika delar av svenskt samhälls- och arbetsliv hoppas Mats kunna bidra till förbättringar av läkares utbildning och praktik inom chefs- och ledarskapsområdet.

Porträtt av Rasmus Havmöller

Rasmus Havmöller

regional chefsläkare i Region Skåne, tf säkerhets- och beredskapsdirektör i Region Skåne

Rasmus Havmöller är medicine doktor och specialist i internmedicin och kardiologi. Han beskriver hälso- och sjukvården som en komplex verksamhet som både är under stora förändringar och under press. Rasmus ser att läkare har goda möjligheter att under dessa förhållanden påverka utvecklingen för invånarnas bästa, och för att kunna påverka i det stora krävs det ofta att man axlar chefs- och ledarskapsrollen och utvecklar dessa kompetenser. Som deltagare i Lipus Utbildnings kursråd hoppas han med sina erfarenheter bidra till att fler bestämmer sig för att prova chefs- och ledarskapsuppdrag.

Porträtt av Tina Crafoord

Tina Crafoord

chef för Folkhälsomyndighetens enhet för vaccinationsprogrammen, ordförande för Läkarförbundets Chefsförening

Tina Crafoord är specialistläkare i anestesi- och intensivvård, ledamot i Läkarförbundets styrelse och mentor i Sjukvårdens Ledarskapsakademi. Hon har tidigare jobbat som chef och ledare i Region Värmland på olika positioner under 15 års tid, bland annat som verksamhetschef och som ledningsstöd till hälso- och sjukvårdsdirektören. I början av sin chefsbana gick Tina ett antal chefsutbildningar, men saknade en som specifikt riktade sig till läkare. Det var anledningen till att Läkarförbundets Chefsförening startade en sådan 2017. Tina menar att läkare har stor vana att ta beslut på medicinska grunder och att det är viktigt att värna fortbildningen även inom chef- och ledarskapet.

Lipus Utbildnings styrelse

Ordförande

Anna Ingmanson, förbundsdirektör Sveriges läkarförbund

Styrelseledamöter

Lars Rocksén, förste vice ordförande, Sveriges läkarförbund